Népszerű bejegyzések

2013. január 28., hétfő

Novak Djokovic, az Australian Open császára!

Novak Djokovics, és győzelmi serlege

A skót Andy Murray-t legyőző szerb tenisz klasszis, Novak „Nole” Djokovics az első az Open Érában, akinek egymás után háromszor sikerült elhódítania a melbourne-i Grand Slam trófeát a férfiak között. Fenomenális. Tenisztörténelem.

Novak Djokovic csütörtökön három sima szettben győzte le a spanyol David Ferrert, míg Andy Murray a pénteken ötjátszmás csatában, 21 ászt ütve múlta felül Roger Federert. Így a döntőt „mondhatni” pihentebben várta a szerb.
A legtöbbeknek a US Open fináléja ugrik be a legutóbbi Djokovics–Murray ütközet kapcsán, meg kell jegyezni, hogy azóta kétszer is találkoztak, és mindkétszer a szerb nyert. A sanghaji ATP-torna októberi fináléjában és egy hónappal később a londoni ATP-világbajnokság csoportmérkőzésén is három játszmában nyert Djokovic, aki 10–7-re vezeti kettejük örök-mérlegét.
Novak és Andy! Australian Open 2013
A német tenisz legenda, Boris Becker is véleményt alkotott a meccs előtt: „Mindketten nagyon gyorsak, hihetetlenül keményen ütnek. Jól adogatnak, de nem a legjobbak, ezért játszanak mindig négy-öt órát egymás ellen” – szögezte le a kétszeres melbourne-i győztes.
Bár az első másfél szett alapján úgy tűnt, a brit valamivel kiegyensúlyozottabb, a Nole becenévre hallgató szerb szárnyra kapott a második játszma végén megnyert rövidítést követően, és a 32. játékban sikerült megtörnie a szervacsatát egy brékkel, amivel gyakorlatilag el is döntötte a trófea sorsát. A folyamatos védekezésben egyre inkább elfáradó skót nem tudta már összeszedni magát, miközben Djokovic tovább emelt játéka színvonalán (még fekve is meg tudott nyerni egy labdamenetet), a negyedik játszma elején még kétszer elvette ellenfele adogatását, így végül hiába vétett összesen 61 ki nem kényszerített hibát, 4 szettben, 4 óra alatt le tudta zárni a mérkőzést, úgy, hogy az adogatását egyetlen egyszer sem bukta el. Éppen úgy, ahogy 2000-ben Pete Sampras. Szintén történelmi.
A Harcos Novak!
Novak Djokovics az év első Grand Slam tornájának a győztese. 2011 és 2012 után harmadszorra ülhetett fel Ausztrália tenisztrónjára.
A 4 órás csata után nyilatkoztak is a gigászok, szokásukhoz híven, mindkettejüktől diplomatikus értékelést hallhattunk: 
Novak Djokovic: „A képességeink határáig hajtottuk egymást. Ez a kedvenc Grand Slam-tornám, hihetetlen érzés újra a magasba emelni a Norman Brookes Kupát. Sok nagy csatát vívtunk már Andyvel, és remélem, még sokat is fogunk.”
Andy Murray: „Fájdalmas volt a lábamon lévő hólyag, de nem a miatt vesztettem. Novakot nagyon nehéz megállítani, amikor lendületbe jön. Elképesztő rekordot állított fel sorozatban harmadik sikerével, erre csak a nagy bajnokok képesek.”

Novak Djokovic
Lassan elmondhatjuk, hogy Federer és Nadal a múlté (?). Egy feltörekvő skót ifjonc és egy már nem meglepetésformával rendelkező szerb harcos uralja a teniszvilágot (?). Ezt korai kijelenteni, mert tudjuk, hogy a labda kerek, és bármi megtörténhet. Egy „kis” pihenő után, tavasszal jöhet a francia salak birodalom, a Roland Garros!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése