Népszerű bejegyzések

2013. július 13., szombat

Hová tűnt Robin Söderling?


A svéd "szervakirály" 2011 júliusa óta egyetlen tornán sem indult el, pedig ő az egyetlen, aki meg tudta verni a "salakkirályt" a párizsi Grand Slamen. Akkoriban kijelentettük, hogy Mats Wilander nyomdokaiba léphet, ám sajnálatunkra a hirtelen jött betegsége kettétörte profi karrierjét. Azóta keveset hallunk róla, és okkal tesszük fel a kérdést, hogy hová tűnt Robin Söderling?. Alabdakerek utána járt, hogy ebben a dramatikus helyzetben mi hír a svéd klasszisról. Rátaláltam egy májusi interjúra, amiben hallunk a betegségéről, pályafutásáról, és arról is, hogy mennyire érett fiatalember lett a 28 éves Robin Bo Carl Söderling.

söderling

A Pfeiffer-féle mirigyláz, vagy csókbetegség (tudományos nevén Mononucleosis infectiosa) egy herpesz vírus okozta fertőző betegségek, amely elsősorban serdülőket és fiatal felnőtteket érint. A fertőzés cseppfertőzéssel és közvetlen érintkezés, különösen csók vagy csoportos vízipipázás útján terjed. A betegséget az Epstein-Barr vírus okozza, de a citromegalovírus is hasonló tünetekkel járó elváltozásokat hoz létre.A lappangási idő 7–49 nap. A betegség kezdődhet alattomosan (gyakran tünetmentes a lefolyás) vagy hirtelen, súlyosabb tünetekkel: láz, mandulagyulladás, fejfájás, duzzadt nyirokcsomók, levertség, torokfájás, száraz köhögés, izomfájdalom, bőrkiütések. (forrás: Wikipédia)
Már lassan két éve, hogy  mirigyláz támadta meg a svéd klasszist, azóta gardróbban pihen a teniszgarnitúrája.  A brit BBC Sport nem régiben (májusban) megkereste az egykoron még világranglista negyedik helyén is tanyázó teniszezőt, és szóra bírta, íme:
"Senki nem tudja megmondani, hogy mennyi ideig fog tartani. Ez a legnehezebb az egészben, hogy más sérülésnél megtudták mondani az orvosok, hogy mennyi idő a felépülés, de most más a helyzet. Egy torokfájással kezdődött az egész még a 2011-es Wimbledon előtt, utána elmúlt de maradt a fáradtság. Egyszerűen az energiám elfogyott, 6 hónapig nem tudtam csinálni semmit. Volt, hogy megpróbáltam játszani, ment is 45 percig vagy legalább 1 órát, aztán más nap már semmi."

Ezek után meglepően érett szavak érkeztek a svéd klasszistól:
"Szomorú lennék, hogyha nem értem volna el semmit a karrierem alatt, ám nem lehetek, hiszen nagy sikereket értem el. Én úgy érzem, hogy az élet több, mint csak a tenisz. Úgy gondolom, hogy még korai a visszavonuláson gondolkodni, de boldog vagyok az eddig elért eredményeimmel." Talán a család és az idő tette ilyen filozofikussá, és korrekté Robint(?), ám 2012-ben világra jött  kislánya (Olivia) is élgondolkodtatóbbá te(he)tte a teniszezőt.
"Voltak pozitív-negatív dolgok a pályafutásom alatt, de természetesen imádtam a sorozatokat, a versenyeket. Életem volt a tenisz, most is nagyon szeretem, igaz az utazások nem voltak ilyen kellemesek, de a tenisz az életem meghatározó részéhez tartozott."
Söderling szavaiból/mondataiból kivehetjük, hogy kevés esély van a visszatérésére. Ám ne feledjük: a remény hal meg utoljára! Talán, egy nagy harc végén a mirigyláz  hosszú játék végén, kapni fog egy hatalmas ászt a "szervakirálytól", és vakvágányra kerül a betegség. Ne feledjük, hogy van pár ember aki sokadik fiatalságát éli a teniszvilágban, éppen ilyen a németek örök fiatal 35 éves legendája, Tommy Haas. Vagy az ausztrál Lleyton Hewitt, aki 3 kis lurkó büszke édesapjaként, 32 évesen még mindig lát motivációt* a teniszben, és képes megverni egy top10-es játékost! 

Karrierje során összesen kilenc tornagyőzelemnek örülhetett Robin, legnagyobb sikerét 2010-ben érte el, amikor a párizsi ATP Masters 1000-es tornán diadalmaskodott. A döntőben a francia Gaël Monfilst verte meg (6-1, 7-6).
Emelett a Rafael Nadal elleni párizsi győzelme is történelmi, amivel élete első Grand Slam döntőjét játszhatta 2009-ben. Pályafutása alatt eddig 10.4 millió dollárt ütögetett össze.
Hajrá Söderling, Gyógyulást!
(*sokan vághatják rá, hogy a pénz, de nem mindig, kiváltképp akkor, hogyha már a padlás is tele van a fizetőeszközzel.)




(forrás: BBC Sport, kép: guardian.co.uk)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése