Népszerű bejegyzések

2013. október 28., hétfő

Swiss Indoors Basel ATP 500, Döntő - Összefoglaló!


A másfél millió euró összdíjazású baseli 500-as tenisztornán a tavalyi döntő ismétlését láthatták a nézők. Ezúttal is Roger Federer és Juan Martin Del Potro küzdött meg a baseli trófeáért és az 500 világranglistapontért. Federer 10. baseli döntőjére készült, zsinórban pedig a nyolcadik Swiss Indoors fináléjára. Az eddigi 9 döntőből 5-öt megnyert a korábbi világelső svájci. A másik oldalon az argentin Juan Martin Del Potro állt, aki a címvédője a versenynek, és nem mellesleg elképesztő őszt produkált. Nyerte a tokiói ATP 500-as tornát, majd Sanghajban (Nadalt legyőzve) a döntőbe jutott, ahol nem kevésen (csak egy tiebreaken) múlott az, hogy megveri-e Djokovicot és megszerzi az első ATP 1000-es győzelmét. Ilyen előzmények után következhetett a döntő.

Az első szettben mindketten hozták saját adogatásaikat, mígnem 4-3-as Del Potro vezetésnél, az argentin breaklabdához jutott és elvette Federer adogatását. Elvben szerválhatott a szettért Del Potro, de Federer semmire nyerte el az argentin szervajátékát. 5-4-es Del Potro vezetés után svájci adogatott a szettben maradásért, amelyet sikeresen abszolvált (igaz 2 szettlabdát kellett hárítania). Ezután mindketten hozták a szervagamejüket és következhetett a tiebreak. A tiebreakban Del Potro hibázott kevesebbet és 7-3-ra nyerte a rövidítést.

A második szettben Federer összeszedte magát és korán, már a 2. gameben elvette ellenfele adogatását. Del Potro nem tudott breaklabdához jutni Fed szervájánál, Roger viszont tartani tudta a breakelőnyét, sőt 5-2-es vezetésnél még egyszer elvette az argentin szerváját és egy 6-2-es szettel egyenlített a játszmákat tekintve.

R. Federer vs. J.M. Del Potro - Basel 2013
Következhetett a döntő játszma. Federer kezdte adogatással a 3. szettet és meg is szenvedett a szervajátékával. Olyannyira, hogy elbukta a gamet. Ezután azonnal adódott esélye a 17-szeres GS győztesnek, hogy visszajöjjön, de Federer a 2 breaklabdáját nem tudta kihasználni. Del Potro a folytatásban hozta az szervajátékait (a legtöbbet nagyon simán, jól adogatva) így 2 óra 20 perc alatt Martín 7-6 (7-3), 2-6, 6-4 arányban nyert és megvédte címét.

A világranglistán mindketten megvédték a tavaly szerzett pontjaikat, így ott nincs változás: Federer továbbra is 6., míg Del Potro az 5. helyet foglalja el. A londoni kvalifikációért zajló harcban viszont Federer nagy lépést tett, és gyakorlatilag már vb résztvevő (1 meccset kell nyernie Rogernek Párizsban, hogy biztosan ott legyen Londonban). A legnagyobb riválisok a héten ugyanis nem szereztek pontot. Gasquet és Wawrinka már az első meccsükön kiestek Bázelben, Tsonga pedig nem indult a tornán. 


ATP 500-AS TORNA, BÁZEL (1 445 835 euró, fedett-kemény pálya)
DÖNTŐ 
Juan Martín Del Potro (argentin, 1.)– Roger Federer (svájci, 3.) 7:6, 2:6, 6:4

(vendégszerzőnk: Bluu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése