Népszerű bejegyzések

2013. szeptember 11., szerda

Kitüntetésben részesült Szeles Mónika


A nemrégiben véget ért US Open női fináléja előtt kitüntetésben részesült az Újvidéken született Szeles Mónika. A 39 éves vajdasági ex-játékost és világelsőt beiktatták az amerikai nyílt teniszbajnokság bajnokai közé, pontosabban a Court of Chamions társaságába! A magyar nemzetiségű jugoszláviai, majd amerikai teniszezőnő 2003-ban hagyta abba az aktív teniszt, ez alatt 53 tornagyőzelmet jegyzett, és 1990-ben, mindössze 16 évesen ő lett minden idők legfiatalabb Roland Garros bajnoka.

szelesmónika. hall of fame

Szeles visszavonulásáig jugoszláv és amerikai színekben versenyzett – aki magyar állampolgársággal is rendelkezik –, volt világranglista-vezető, 1991-ben és 1992-ben nyerte meg az év utolsó Grand Slam-versenyét, a US Opent, ahol most kitüntették. Négy éve beválasztották a sportági Hírességek Csarnokába is (fenti kép).
 
A legsikeresebb magyar teniszező kilenc GS-győzelmet aratott, '90-ben a Roland Garros legfiatalabb győztese lett. '91-ben és '92-ben a világ egyik legjobb női játékosa volt, de '93-ban abba kellett hagynia a sportot, miután egy Steffi Graf-rajongó a teniszpályán hátba szúrta. '95-ben visszatért a pályára, de karrierje további részében már csak egyetlen Grand Slam-tornát tudott megnyerni. Az Australian Openen nagyobb történelmet hagyott, mint New Yorkban, hiszen a kenguruk földjén 4-szer volt a végső győztes ('91,'92,'93 és '96), a francia salakbirodalomban a Rolland Garroson viszont 3 alkalommal sikerült diadalmaskodni ('90,'91,'92). Egyedül a londoni GS-t nem sikerült magáévá tenni, ám onnan is van egy döntője a nagy riválisa Steffi Graf ellen ('92).
Az ex-teniszezőnő örömmel fogadta a kitüntetést, és izgalmas élménynek nevezte, hogy pályára léphetett egy kis ütögetésre Chris Evert oldalán az Arthur Ashe közönsége előtt.

Végére pedig egy 27 évvel ezelőtt készült interjú-videó Szeles Mónikával és édesapjával, amit érdemes végig nézni!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése